petek, 19. oktober 2012


Oddaja: RAZKOŠJE V GLAVI
Radio Slovenija, Prvi program
Datum: Sobota, 20.10. 2012 ob 16.30

ŽIVLJENJE SLEPIH JE SVETLO                                                                                             

Za tiste, ki življenje slepih opazujemo od zunaj, to pogosto postavlja vprašanja, kakšen je njihov običajen dan. Da bi znala temeljiteje odgovoriti na to vprašanje, je pred leti naredila poseben poskus, si nadela posebna očala in poskusila okusiti slepoto, s katero živijo njeni učenci. 
Aksinja Kermauner je danes doktorica specialne pedagogike, pisateljica in predavateljica. Med snovanjem svoje četrte knjige o Hiacinti Novak, nekakšni slovenski Bridget Jones, v kateri se loteva obdobja ženske, o katerem pogosto molčimo - menopavzi ... pa uresničuje tudi projekte kot je na primer Radovedni prstki. Gre za razstavo njenih študentov, ki predstavlja pripomočke za slepe in slabovidne otroke pri pouku, s katero obiskujejo različne kraje po Sloveniji. 
Aksinjo Kermauner, tudi avtorica zamisli o Dnevu inkluzije, ki bi bil vsako leto na isti dan, ko bi se učenci na šolah po vsej Sloveniji spoznavali z drugačnimi učenci, sem povabila v oddajo Razkošje v glavi na Prvem programu Radia Slovenija, v soboto ob 16.30.



Utrinki iz oddaje ...

Danes tiflopedagoginja, raziskovalka sveta slepih in pistaljica, se je rodila v družino pisane in brane besede. Rodila se je namreč filozofu, pisatelju doktorju Tarasu Kermaunerju in pisateljici Alenki Goljevšček. Njihov dom je bil vedno poln ustvarjalcev, velikih umetnikov tiste dobe, njej pa je bil tako svet besedne umetnosti položen v srce in dušo že kot mali deklici. Tudi z njenim imenom. 

...
 Poučevanje slepih in slabovidni se je pri Aksinji kmalu uspešno prepletlo z umetnostjo. Svojemu strokovnemu delu je pridala ustvarjalnost, ga povezala z likovno umetnostjo in kmalu je nastala prva tipna slikanica. Ker pa je njeno radovedje z vsakim delom še globlje, se je odločila za poseben poskus: 8-dnevno prirejeno slepoto – ki ga opisuje v svoji knjigi Na drugi strani vek. 
 Odlomek: Raziskave kažejo, da človek z izgubo vida izgubi okoli 20 različnih sposobnosti (Zovko 1995).

1 komentar:

  1. Hvala, Aksinji Kermauer za odličen pogovor! In za vse kar počne ...

    OdgovoriIzbriši